Neišvengiamas futbolas


     Vokiečiai ruošiasi išprotėjimui. Aišku, kad dėl futbolo. Skaičiavo dienas, dabar jau tik valandas iki Pasaulio futbolo čempionato pradžios. Keista stebėti, kaip jie su jauduliu laukia prasidedant didžiausio šios vasaros įvykio, kai daugybę vakarų bus galima gerti alų nevaržant savo emocijų ir išreiškiant meilę savo šaliai.
Ledai su Vokietijos vėliava karštomis dienomis labai paklausūs
      
Nepaisant to, kad Berlyne visi barai rodys futbolą, siūlomos ir kelios specialios stebėjimo vietos. Masiškiausias varžybų žiūrėjimas turbūt vyks prie Brandenburgo vartų įrengtoje fanų mylioje. Tiesa, ten bus transliuojamos tik tos varžybos, kur žais Vokietijos rinktinė ir visi finaliniai žaidimai. Prieš varžybas ir per pertraukas gros apšildančios grupės, liesis alus, čirškės dešros, kvepės spragėsiais. Pagrindinio ekrano dydis - 60 kvadratinių metrų, gatvėje bus išdėstyti dar šeši mažesni ekranai, kad pamatyti vokiečių įvarčius galėtų visi 220 000 sėdinčių žiūrovų ir dar dvigubai tiek stovinčių. Virš tūkstančio sėdimų vietų įrengta ir Vašingtono aikštėje prie Hauptbahnhof. Dar balandžio mėnesį Vokietijos vyriausybė priėmė įstatymo sušvelninimą, kad pasaulio futbolo čempionato metu būtų galima triukšmauti lauke ir po vidurnakčio, todėl fanų emocijų siautėjimo niekas nesustabdys.
    
Kas nenori stumdytis su turistais, turi nusižiūrėję savas jaukias vieteles. Kiekviename rajone futbolas bus transliuojamas ir kavinėse, ir atvirose aikštėse, ir stadionuose, ir pliažuose. Va čia tai skamba visa smagiai - įsitaisyti šezlonge su Kapirinjos taure ir stebėti šėlstančių vokietukų emocijas… Jei norėtumėte išsinuomoti ekraną privačiai šventei iki liepos vidurio, susidurtumėte su rimtais sunkumais, nes jie visi kur nors jau rodys futbolą. O jei norėsite per ateinantį mėnesį ramiai pavakarieniauti Berlyne, pirma pažiūrėkite, ar tą dieną nežaidžia Vokietijos rinktinė.

Taigi svarbiausia - nesėdėti užsidarius namie, būti kartu su bendraminčiais, parodyti, už kurią komandą sergi. Niekeno nestebina visur tampomos Vokietijos vėliavos - čia vėliava priklauso piliečiams, o ne valdžiai, tad jie gali daryti su ja ką išmano. Tiesa, demonstruoti lojalumą ne Vokietijos rinktinei kai kuriuose buvusio Rytų Berlyno rajonuose nerekomenduočiau, bet centre tikrai bus pilna ir futbolo kitatikių, ir tolerancijos jiems. Juk Berlyne ne tik svečiuojasi, bet ir gyvena daugybė užsieniečių.
Prekybininkai nesnaudžia
     
Jau dabar klesti ir futbolo atributikos pardavimai - kaipgi be jos. Vyriškus vokiečių rinktinės marškinėlius gali nusipirkti ir už 40 eurų (Adidas), ir už 5 (Lidl). Sergi už prancūzus ar italus - prašau jų spalvų marškinėliai. Išradingieji prekybininkai pardavinėja ne tik vėliavas, apyrankes ar kepurėles. Su mėgstamos šalies spalvomis gali nusipirkti ir apatines kelnaites, ir kojines, ir net sukneles ar skrybėles.  Didieji supermarketai jau senai už didesnius pirkinius prideda lipdukų su futbolininkų nuotraukomis. Juos gali rinkti, klijuoti į specialų sąsiuvinį. O kur dar akcijos - pirk du, kamuolys dovanų. Pirk tris ir gausi kelis.. Net jei visiškai nedomina futbolas, jo neįmanoma išvengti - apyrankės įdėtos prie vaikiškų sausainių, po jogurto indeliais slepiasi lipdukai, po šokoladu - vėliavėlės, ant bandelių ir dešrelių atspausti futbolo kamuoliai. Jų pilna ir ant traškučių, saldainių, šokoladų ir net ant specialiai tai progai išleisto tualetinio popieriaus. Ledų skyriuje - vokiški ledai, o prie kasų įkyriai brukami Vokietijos vėliavos formos ir spalvų Haribo guminukai. 

     

10 priežasčių, kodėl Berlynas yra cool

Egzistuoja šimtai knygų ir tūkstančiai patarimų žurnaluose ir interneto puslapiuose, šimtai tūkstančių sakinių, bandančių apibūdinti Berlyno traukos fenomeną. Šį kartą man patiko JAV interneto laikraštyje Huffington Post išvardintos priežastys, kodėl Berlynas vis tik yra cool miestas. Papildau jas savais komentarais.

1. Berlyne yra daug parkų. Pritariu, parkų čia yra visokių ir visiems - pradedant pačiame miesto centre esančiu didžiausiu Europos miesto parku Tiergarten, kuriame jaukų kampelį gamtoje ras bet kokių pomėgių ir amžiaus grupių žmonės (yra net ir nudistų zona). Yra daug mažesnių, ramių parkų, kurias mėgsta šeimos su vaikais, kaip mūsų mėgstamas Bürgerpark Pankow rajone. Yra parkų, kuriuose galima grilinti. Yra jaunimo mėgstamų parkų, kaip Görlitzpark, kur galima daryti beveik viską. Yra Mauerparkas, kuriame kiekvieną sekmadienį vyksta kone muzikos festivaliai ir kuriame dažnai pritrūksta pievos patiesaliukui padėti. Ir yra Tempelhof, bet apie jį - visas skirsnis žemiau.
Koncertas Mauerparke

2. Ežerai, kanalai ir daugybė vandens. Turistams siūlyčiau praplaukti laivu Šprė upe ir kanalais ir pažvelgti į miestą nuo upės pusės. O paskui su alučiu prisėsti pakrantėje ir stebėti kitus turistus. Vasarą visos Berlyno pakrantės pievos nusėstos turistų ir vietinių - nebijokit, čia visur galima sėdėti ant žolės ir gerti alų ir joks piktas policininkas jūsų neišvaikys ir baudos neparašys. Nereikia pamiršti ir ežerų, supančių miestą iš visų pusių. Prie daugelio jų vasarą veikia maudyklos, o Wannsee pliažas buvo žymus ir prieš šimtą metų, ir šaltojo karo laikais. Tuo metų rytų Berlyno gyventojai mėgavosi švariu Müggelsee vandeniu.

3. Naktinis gyvenimas. Čia jau aš nedaug ką galiu iš savo patirties pridurti, nes naktinis gyvenimas prasideda tik nuo vidurnakčio. Tiek, kad smagu, kad jis vyksta, kad naktį tiek daug žmonių mieste, kad anksti ryte metro sutinki daugiau grįžtančių klubinėtojų, nei ankstyvų piliečių. Gausybė klubų, geri DJ, tarptautinės muzikos grupės, alternatyvi muzika ir menai, ir visiškai laisva atmosfera - štai už ką mėgsta Berlyno naktinį gyvenimą jaunimas iš viso pasaulio. 

4.Nebrangus ir skanus maistas. Tikra tiesa, čia net greitasis maistas, kaip Doner, Falafel ar vietnamietiška makaronų porcija labai skanus, net picos išsinešimui nebrangios ir skanios. Indiškame, korėjietiškame ar tailandietiškame restorane galima skaniai pavalgyti už dešimt eurų (taupantiems dar ir vienam gėrimui tiek užteks). Čia taip pat yra ir Michelin žvaigždutėmis pažymėtų restoranų, ir tokių, kur dirba žymūs virėjai, o vakarienės kaina tik prasideda nuo 100 eur. Yra Tamsos restoranas, yra daugybė vegetariškų, veganiškų, ekologiškų užeigų. Žodžiu - maisto pasirinkimas visiems skoniams ir visoms piniginėms. 
Tempelhofer parkas

5. Laisvės jausmas Tempelhofe. 370 hektarų uždaryto oro uosto teritorija pačiame miesto centre su laukine pieva ir lygiais asfaltuotais keliais. Daryk, ką nori - skrisk, lėk, važiuok dviračiu, riedučiais, riedlente, longbordu, leisk aitvarus, pūsk burbulus, kepk mėsą, gerk vyną, grok, šok, švęsk gimtadienius, renk festivalius. Berlyniečiai taip pamilę savo lauką, kad prieš savaitę vykusiame referendume nutarė neatiduoti jo jokiems plėšriems statybininkams, nepaisant to, kad butų mieste katastrofiškai trūksta. 
Spreepark


6. Surasti apleistų vietų. Visiems apgriuvusių ir paslaptingų vietų ieškotojams Berlynas turi ką pasiūlyti. Čia, ypač rytinėje pusėje gausu apleistų pastatų, stočių, bunkerių ir net apleistas Spreepark - pramogų parkas su senomis sovietinėmis karuselėmis ir aprūdijusiu apžvalgos ratu. Neturintiems laiko yra organizuojamos ekskursijos. 

Ši siena tuoj taps meno kūriniu
7. Tarptautinė meno scena. Čia viena iš priežasčių, kodėl aš taip mylių Berlyną. Šimtai galerijų ir tūkstančiai meno erdvių, žymiausių kūrėjų parodos, alternatyvaus meno scenos, festivaliai, jau nekalbant apie nepakartojamą streetart. Trumpai būtų galima apibūdinti - menas už kiekvieno kampo ir kiekvieno skoniui. 

8. Legalus alkoholio vartojimas viešai. Apie tai jau užsiminiau ankščiau, tačiau reikia paminėti, kad tai džiugina ne tik lietuvaičius, bet ir amerikonus. Jiems irgi draudžiama tėvynėje gurkšnoti alų viešoje vietoje. Berlyno viešajame transporte vėlai penktadienį alų iš butelio gurkšnos turbūt kas trečias keleivis, nors tai ir neleistina. Bet Berlyne į daug ką ir policija pažiūri pro pirštus. Atrodytų, turėtų gatvėse v
oliotis daugybė girtuoklių, bet taip nėra. Gal todėl, kad dalis ir baigia vakarą su tuo vienu alaus buteliu. Tai daugiau laisvės, nei alkoholio vartojimo išraiška. O girtuoklių čia nei mažiau, nei daugiau, nei kituose dideliuose miestuose.

9. Dviračiai, kiek tik akys užmato. Išplėtoti dviračių takai ir nepigus visuomeninis transportas vis daugiau žmonių verčia pasirinkti keliones dviračiu. O kad dažnai tai yra greičiau, nei važiuoti su automobiliu, žino kiekvienas centre gyvenantis berlynietis. Egzistuoja ir išplėtota dviračių kultūra - vairuotojai praleidžia, pėstieji nelipa ant dviračių takų, dviratininkai nesistumdo, o laikosi tvarkos. Egzistuoja ir dviračių mados - kuo senesnis, kuo keistesnis, tuo madingesnis. 

10. Visi geria Club Mate. Nežinau, ar šį punktą tikrai buvo būtina įrašyti į dešimtuką ir ar tai tikrai rimta priežastis mėgti Berlyną, bet galiu patvirtinti, kad šį matės arbata prisotintą limonadą geria daugelis rytais, po pietų ir naktimis. Tai savotiško skonio energetinis gėrimas, kurį pamėgę, daugelis pajunta "priklausomybę". Ir ne tik klubinėtojai, bet ir pensininkai, jaunos mamos, tėčiai, ofisų darbuotojai, menininkai. Įdomu tik, ar jį parduoda nepilnamečiams? Bavarijoje gaminamas gėrimas šitokio populiarumo sulaukė tik Berlyne ir yra parduodamas beveik ant "kiekvieno kampo". Ir tapęs berlynietiško stiliuko atributu.