Apie Knutą ir kitas Berlyno meškas

Berlynas pamišęs dėl meškų. Jau nuo trylikto amžiaus jo herbe naudojamas lokio atvaizdas. Kai kas sako, kad net miesto pavadinimas kilęs nuo šio gyvūno vardo (Der Bar). Gal prieš daugybę metų jie čia laisvai vaikščiojo. Bet jų tikrai nebuvo daugiau, nei meškų skulptūrų dabartiniame Berlyne. Kiekvienas turistas bet kuriame kioskelyje gali įsigyti Berlyno lokio suvenyrą ar bent magnetuką ar padėkliuką su jo atvaizdu.

Knutas vėl narve - šįkart stikliniame
Prieš savaitę, kai Berlinalės komisija dalino Auksinius ir Sidabrinius lokius kino kūrėjams, Gamtos muziejus savo lankytojams pristatė kultinio Berlyno meškiuko Knuto iškamšą. Jis ten stovės tik keturias savaites, tad lankytojų antplūdis muziejui garantuotas. Žurnalistai sako, kad meškiuko kailis dar niekada nebuvo toks švarus ir baltas, kaip to, stovinčio po stiklu muziejaus foje. Šalia stovinti moteriškė savo vaikui skundėsi, kad dirbtinis Knutas per liesas, tikrovėje buvo toks gražus apvalainas meškinukas. Bet čia juk ne meška, čia tik jos kailis. Sako, nebekemša iškamšų šiaudais, daro muliažą ir aptraukia jį kailiu.

Šitie vaikai gyvą Knutą gali įsivaizduot tik iš tėvų pasakojimų
Tai turbūt buvo pats populiariausias meškiukas pasaulyje, kuris sukrovė miestui ir zoologijos sodui nemažus pinigėlius. Tik gimęs pavergė visų širdis savo liūdna istorija, kai mama atsisakė jį maitinti ir pripažinti už sūnų. Jį augino zoologijos sodo dėdės ir tetos, būrys žurnalistų lyg auklės sekiojo kiekvieną jo žingsnį, daugybė žmonių bandydavo bent per grotas išreikšti savo meilę, o didelės ir mažos firmos stengėsi, kad tik jam nieko nepritrūktų. Vokietijoje steigėsi fanų klubai, paauglės spiegdavo prie jo narvo ir kaišiodavo meilės laiškelius, dainininkai kūrė jam dainas. Viskas kaip ir priklauso tikrai žvaigždei.

Ir vis tiek meškiukui nebuvo skirta gyventi ilgai ir laimingai. Sulaukęs 4 metų, jis mirė visų lankytojų akivaizdoje nuo virusinės smegenų ligos. Tiksliau, nuo šios ligos jam susisuko galva, jis įkrito į baseiną ir prigėrė. Specialistai sako, kad jam buvo encefalitas, bet niekas tiksliai jo mirties priežasties neatskleidžia. Kad ir nuo ko jis mirė, ašarų buvo daug išlieta. meilės raštelių prirašyta. Zoologijos sodo lankytojų skaičius sumažėjo gerokai.

Meilės laiškelius Knutui galima kabinti čia pat esančiame stende
Užtat dabar lankytojais gali džiaugtis Gamtos muziejus. Knuto iškamša, tiesa, stovi foje ir galima ją apžiūrėti nemokamai, bet negi neužeisi už 5 eurus dinozaurų griaučių ar kitokių žvėrių, paukščių, vabalų iškamšų pažiūrėti. Kai kurios jų tikrai įspūdingesnės už Knutą. Daugiau informacijos apie muziejų rasite čia: www.naturkundemuseum-berlin.de

Kai kurie žymiojo meškino mylėtojai sako, kad tai pasityčiojimas ir liepia leisti Knutui ilsėtis ramybėje, o ne išstatyti pajuokai..  










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą