Paklydęs pavasaris

Renasphoto nutrauka
Gamta šiemet ne juokais juokauja. Pavasaris užtruko visoje Europoje. Gal atsipalaidavo kur anapus Alpių ir, kaip koks Šapras, nieko neperspėjęs ir niekam nesiaiškindamas, nusprendė neatvykti į savo didįjį pasirodymą. Ir jam nusispjauti, kad šitiek žmonių jo laukia, nesulaukia, iš nevilties geria vaistus ar degtinę, nervinasi dėl neprasidedančių ūkio darbų ar sugadintų atostogų.

Berlyne pavasaris neina, nors tu jam ką. Gaila tų dviejų milijonų turistų, kurie užplūdo pasidžiaugt nerealiu Berlyno pavasariu per Velykų atostogas, o negalėjo išsinerti iš striukių ir žieminių batų. Parduotuvėse seniausiai kabo pavasarinės ir net vasarinės kolekcijos ir prasčiau pasiruošę gamtos išdaigoms ne kiekvienoj beras pirštinių, šalikų ar vilnonių kojinių. Kai kurie Velykų reginiai buvo perkeliami į vidų, kiti, nepaisant oro, vyko lauke, Velykų mugė Aleksandro aikštėje priminė kalėdinę, o, pavyzdžiui, krokų žydėjimo šventę teko visai atšaukti. Vokiečiams, pripratusiems Velykų pusryčius valgyti prie lauko stalelių ir ieškoti kiškio paliktų kiaušinių ir dovanėlių žolėje, šiemet teko šildytis prie laužų ir lipdyti sniego senius. Užtat perpildytos buvo bažnyčios ir muziejai. Ir lėktuvai, skrendantys pietų kryptimis. Sinoptikai sako, kad tai pats šalčiausias pavasaris Berlyne per 130 metų.
 
Nors gamta išdarinėja ką nori, vokiečiai vis tiek laikosi tvarkos. Balandžio pirmąją viešbučiai, kaip ir įprasta, paskelbė vasaros sezoną, nepaisant to, kad lauko terasose dar niekas nepietauja. Sezoną atidarė ir Wannsee pliažo gelbėtojai - atidarymo proga net šeši drąsuoliai ruoniai sulindo į ežerą. Bet gelbėtojai džiaugėsi, kad jų nereikia gelbėti ir užuot demonstravę savo treniruotus kūnus, vis dar slėpėsi pūkinėse striukėse. Turistus Šprė upe plukdantys laivai taip pat jau pradėjo sezoną, nors žvarbstančių turistų ir nesulaukia.

Šparagų augintojai, balandžio vidury nuimdavę pirmąjį derlių, dar žvelgia į snieguotus laukus. Persikų ir abrikosų augintojai apžiūrinėja nušalusius ūglius. O gėlininkai skaičiuoja nuostolius, nes kai kurių gėlių, kaip pavyzdžiui, našlaičių ar primulių, sezono šiemet taip ir nebus. Visi parkams pavasarį papuošti skirti sodinukai keliaus į šiukšlyną ir užleis savo vietą vėlyvesniems augalams. Gėlių sodinukai vysta tiesiog parduotuvėse, nes niekas jų neperka.

Sodininkai, statybininkai, dviračių pardavėjai ir visi kiti, galintys dirbti ir uždirbti tik žiemai pasitraukus, pyksta ant kažkur dingusio pavasario ir skaičiuoja nuostolius. Ir seka kasdien orų prognozes. O jos jau skamba optimistine gaida. Sniego jau ir dabar mieste nedaug, o iki savaitės pabaigos turi išeiti ir paskutinis. Pranešama, kad kitą savaitę jau bus iki keturiolikos šilumos. Gal šilumos išsiilgę berlyniečiai ir miesto svečiai užtūps visus staliukus lauke ir šiek tiek kompensuos žiemos paliktus nuostolius?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą