Berlyno "Žalioji savaitė" - ne tik gurmanams

Pirmoji maisto ir žemęs ūkio produkcijos paroda "Gruene Woche" buvo suorganizuota 1926 metais ir nuo to laiko vyksta kasmet sausio mėnesį. Per visus tuos metus mugę aplankė 31 mln lankytojų. Iš tiesų, tai yra pati didžiausia tokio pobūdžio mugė pasaulyje ir pati lankomiausia Berlyno mugė.

Ir gali suprasti, kodėl pavalgyti mėgstantys vokiečiai laukia tos mugės, ateina čia visai dienai ir išeina su tuščiom piniginėm ir pilnais skrandžiais ir krepšiais. Jei kitos mugės būna specializuotos ir įdomios tik tam tikram lankytojų ratui, tai "Žalioji savaitė" įdomi kiekvienam iš mūsų. Juk maistą vartojame kasdien, apie jį kalbame, gaminame, stengiamės išsiskirti ir ieškome kuo įdomesnių produktų ir ingredientų. Kur geresnė galimybė jų surasti, jei ne mugėje, kurioje didžiuliais ir įdomiai dekoruotais stendais prisistato 65 šalys ir 1650 dalyvių. Kiekviena šalis pristatinėja nacionalinius patiekalus, stenduose gali įsigyti ir nematytų gyvūnų mėsos, ir negirdėtų prieskoninių augalų ir nežinia iš ko išvaryto šnapso.

Bet gali gauti ir to, ko tikiesi iš kiekvienos šalies: sūdytos lašišos Norvegijos stende, austrių ir šampano - Prancūzijos stende, o šokolado tikrai pasiūlys Belgija, kaip Japonijoj tikrai rasit sušių ir vasabio. Jei užsimanei bulvinių blynų ar šakočių - žingsniuok į Lietuvos paviljoną. Bet kas nori duonos su česnaku, kai aplink galima skanauti tiek daug egzotinių patiekalų. Arba bent jau pereiti Vokietijos atskirų žemių stendus ir paragauti įvairiausių rūšių alaus ir dešrelių. Bent jau tam, kad suprastum, jog "Tarybinės" dešrelės, kaip ir dauguma kitų, gulinčių lietuviškų parduotuvių vitrinose šio vardo nevertos.


Mugės labai laukia ir sodininkai bei daržininkai. Šįmet pagrindinė mugės viešnia yra Olandija, tai stendas plūsta tulpėmis ir gausybe gėlių svogūnėlių. Visi, turintys nors mažiausią lopinėlį žemės, iš čia tuščiomis neišeis. Besidomintys žemės ūkiu arba turintys vaikų, būtinai užsuks ir į gyvulių paviljonus. Pamatę kaip melžiamos karvės ir ožkos, jie galės pajodinėti arkliais ar paglostyti gyvūnų mažylius. Keliose vietose yra įrengtos atskiros salės su lipynėmis ir supynėmis, o scenoje vyksta daugybė renginių vaikams.

Kad įsivaizduotumėt mugės dydį, pateiksiu truputį skaičių:  Mugės plotas šiemet - 115000 kvadratinių metrų, norint aplankyti visus stendus, teks nupėdinti  8 km, bet pakeliui galima paskanauti 100000 skirtingų patiekalų ir gėrimų. Gėlių paviljone žydi 40 000 gėlių, o gėrimų paviljone pristatoma 1000 rūšių putojančių ir paprastų vynų.

Bilietai už visą tą įdomumą nepigūs - suaugusiam kainuoja 13 eurų. Bet jei turit sveikatos ir nebijot visą dieną praleisti žmonių minioje, už tą sumą ne tik papramogausite ir pamatysite įdomių dalykų, bet ir liksite prisiragavę vaišių ir gėrimų, nes visos šalys ne tik pardavinėja, bet ir vaišina svečius. Taigi 45 litai už bilietą su visos dienos maitinimu jau nebeatrodo taip brangu, ar ne? O jei atliekamas euras kišenėje guli, tai garantuotai už jį nusipirksite tai, ko prieš mugę net neįtarėte egzistuojant. Na, o norintiems dar labiau sutaupyti, patariama į mugę ateiti paskutinę dieną, nes tada gamintojai pusvelčiui atiduoda neišparduotas prekes. Juk neveši atgal į Australiją stručio Emu mėsos, kad ir kokia skani ji būtų..
   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą