Šeštadieninis turgus am Kolwitzplatz

Įvairiausiuose lankytinų Berlyno turgų sąrašuose, šis, aplink populiarią Prenzlauerberg rajono aikštę vykstantis turgus patenka į pirmąjį penketuką. Pabandysiu paaiškinti kodėl, nes iš pirmo žvilgsnio - nieko ypatinga čia nevyksta..
 
Asortimentas: daugiausiai ekologiškos daržovės ir vaisiai, namų darbo sūriai, šviežia žuvis, graikas su dvidešimčia alyvuogių ir dar tiek pat užtepėlių rūšių, portugalas su alyvuogių aliejumi, bandelės su ekologiškom sėklom, rudeninių spalvų puokštės, rankų darbo drabužiai, papuošalai, šalikai, mediniai ir megztiniai žaislai ir koks dešimt maistą vietoje gaminančių ir parduodančių stendukų, pradedant bratvurstais ir baigiant arabiškais falafiais, užgeriant kava ar vynu iš degustacinio centro. Turgus labai gražus. Po plačialapiais platanais įsikūrę stilingi praeivių stendai. Gatvės muzikantas jautriai ir visai neįkyriai virpina smuiko stygas. Atsipalaidavę pirkėjai visiems šypsosi. Nuobodžiaujantys vaikai žaidžia dviejose šalia esančios žaidimų aikštelėse. Kiti gražiai aprengti dairosi vėžimėliuose. Toks labai jaukus, lokalus šeštadienio turgus, kokių šimtai ir tūkstančiai yra Europoje, bet čia yra ypatinga atsipalaidavusio Berlyno dvasia. Net patys vokiečiai sako, kad berlyniečiai - tai ne vokiečiai, tai visai atskira gyventojų rūšis, kuriems netinka įprasti vokiečių apibūdinimai. Jiems šeštadienis ir sekmadienis - tingėjimo ir atsipalaidavimo metas, ramaus apsipirkimo metas, kavos ant saulutės išgėrimo, ilgo pasivaikščiojimo laikas, pinigų leidimo ir bendravimo metas.
Puokštės pigesnės nei Lietuvoj ir labai dražios

Šis gražus tvarkingas ir išskirtinis turgus, kaip ir turi būti, yra brangus. Jis ir turi šiokį tokį pižoniškumo šleifą, panašiai kaip savo laiku turėjo Tymo turgus. Viskas puiku ir ekologiška, gera idėja ir smagi dvasia, bet tik jei neskaičiuoji kruopščiai kišenės turinio. Pavyzdžiui, ekologiški susitraukę obuoliukai, kuriuos mes Lietuvoj jau išvežam karučiais, čia kainuoja apie 3 eur, Vokietijoje išauginti pomidorai - irgi tiek pat, ekologiškų bulvių kilogramas - pusantro euro, cukinijų - 2,5 euro, kalafioras atsieis 2 eurus, tiek pat kainuos ir porų kilogramas. O va labiausiai nustebinusi daržovė buvo kopūstas - paprastas baltagūžis kopūstas, gal net truputį apkirmėlėjęs, kainavo 1,7 euro už kilogramą. Mieli Lietuvos ūkininkai, štai kur reikia vežti daržoves. Reikia dar pridėti, kad parduotuvėse daržovės kainuoja perpus, o kai kurios net ir daugiau nei perpus pigiau. Jei tiks neekologiškos bulvės, parduotuvėje už tą kainą nusipirksite jų keturis kilogramus.
    
Bet man įdomiausia turgaus dalis buvo rankdarbiai ir dizainerių produktai, kurie tikrai ne brangesni nei Lietuvoje, o akims peno suteikia kur kas daugiau. Ekologiškos vilnos paltukai, vaikiški megztukai, šalikai, sidabro papuošalai, suknelės ir lotynų amerikos spalvomis marginti sijonai, pinti krepšiai ir veltos kepuraitės bei šlepetės, namų darbo muilas ir arbatos kainavo mažiau, nei už prastesnės kokybės prekes prašo Gedimino prospekto mugių prekeiviai. Viskas padaryta Berlyne, prie kokybės neprisikabinsi, siluetai madingi.

Viena iš tipiškų Berlyno kavinių
Taigi, turgaus apibendrinimas - puikus šeštadienio priešpiečio praleidimo būdas. Ypač, jei nieko ypatingo nereikia. Nusiperki Kalamata alyvuogių pas graiką (1,20 eur už 100 gramų), tuno užtepėlės (1,60 už 100 gr.) ir kelias bandeles su ekologiškomis moliūgų sėklomis (50 cnt už vnt). Už sutaupytus pinigėlius atsisėdi šalia esančio restoranėlio terasoje, įsitaisai ant saulės, pasiimi kavos arba alaus (priklauso nuo to, kokio ankstyvumo rytmetis) ir stebi žmones, stebi praeivius, prekeivius, stebi kaip vėjui papūtus jau krenta vienas kitas medžio lapas, kaip juos renka vaikai, kaip ant jų sisioja šunys. Ir supranti, kad tai tiesiog dar vienas tobulas ir tingus rudens priešpietis, kai reikia mėgautis kiekvienu saulės spinduliu, lapo tobulumu ir laimingais veidais aplinkui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą