Meninis Berlynas

Kad Berlynas turi kūrybinę aurą, žinojau nuo pat pirmo apsilankymo čia. Kas kitas, jei ne menininkai, pirmieji laužo sienas ir ieško naujų išraiškos formų, verčia visai kitaip skambėti vaizdus, matyti žodžius, išreikšti mintis šviesomis ir judesiais.

Bet vis tiek nustebau sužinojusi, kad Berlyne gyvena daugiau nei 21 000 menininkų. Iš jų 10 000 yra profesionalūs kūrėjai iš daugelio šalių. Šiame mieste yra net 400 galerijų - daugiau nei bet kuriame kitame Europos mieste. Todėl Berlynas šiandien pelnytai vadinamas modernaus meno sostine Europoje ir todėl vis dar traukia būrius net tik jaunų, bet ir pripažintų menininkų.

Yra tam ir daugiau priežasčių, ne tik unikali miesto istorija: visų pirma tai pakankamai žemas pragyvenimo lygis ir nors ir nuolat didėjančios, bet vis dar kitų Europos sostinių nepavijusios butų nuomos kainos. Taip pat - ir teisinga Vokietijos politika dalinant stipendijas perspektyviems užsienio menininkams. Čia gali rasti ramių vietų ir parkų, kur susikaupęs gali laukti įkvėpimo, gali lankytis klubuose su kitais bendraminčiais ir čia pat gali atsidurti kunkuliuojančiose gatvėse su visa didmiesčio gyvenimo atmosfera ir nesibaigiančiais renginiais visiems skoniams.

Ekonomistai pasakytų - kur yra paklausa, atsiranda ir pasiūla. Bet su Berlyno meno rinka atsitiko atvirkščiai - pradžioje atsirado didelė pasiūla, dabar čia kuriasi ir meno kolekcininkai, vyksta meno mugės, o prekybos meno gaminiais apyvarta nuolat auga. Pavyzdžiui 2010 metais ji pasiekė 200 milijonų eurų. Ir vis dar auga. Tai yra sparčiausiai auganti verslo šaka.

Berlyne menas eksponuojamas ne tik galerijose, bet ir visokiose keistose vietose, vis dar randami apleisti fabrikai, rengiamos parodos tiesiog po atviru dangumi, o modernūs, į jokį apibrėžimą netelpantys meniniai pasirodymai, vyksta neįtikimiausiose vietose.

Pabaigai noriu pridurti, kad susigaudyti Berlyno meniniame gyvenime labai padeda įvairūs blogai. Pateikiu kelis, man labiausiai patikusius:
http://www.berlinartlink.com
http://www.berlin-artparasites.com 
http://www.artberlin.de
http://www.iheartberlin.de
http://bpigs.com


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą