Renginiai, kuriuose šį savaitgalį nebuvau

Dar būdama Lietuvoje sekiau meno įvykius Berlyne ir įsivaizdavau kaip lakstysiu iš vieno renginio į kitą, iš performanso į happeningą, iš vieno parodos atidarymo į kitą, iš gatvės šventės į menininkų turgų, o kur dar vieši literatūriniai skaitymai, pačio įvairiausio kino festivaliai, teatrinės mizanscenos gatvėse ir dizainerių madų šou neįtikėtinose vietose.

Dabar aš čia, Berlyne. Ir šį savaitgalį aplankiau tik vieną meninį renginį, ir tik iš dalies. O suplanavusi buvau net kelis. Ir šį kartą labiau noriu papasakoti apie tuos, kuriuose nebuvau.

Labiausiai gaila, kad pakilęs vėjas ir pavargęs vaikas sutrukdė pažiūrėti gamtosauginę instaliaciją Monbijou parke, kuri vadinasi tree concert (medžio koncertas). Kaip tai turėjo, atrodyti galite pažiūrėti www.treeconcert.de. Akcija nukreipta kaštonams Berlyne išsaugoti. Pasirinktas buvo šimtametis didžiulis kaštonas, po juo sukurtas instrumentas (įtemptu audiniu išgautas membranos efektas), reaguojantis į smulkiausius judesius, tad nukritus kaštonui, pasigirsta ne tik garsas, bet ir keičiasi šviesos. Be to, visas medis įgarsintas, tad fone skambančią elektro muziką pagyvina ne tik krentančių kaštonų garsai, bet ir vėjo ošimas ir lapų čežėjimas. Nežinau kaip jums, bet man tai pasirodė originalu.

Kitas renginys, kurio aš nemačiau, bet dar turiu galimybę, jei nepataupysiu 10 eurų - tai Yadegar Asisi sukurtas "panometras" su Berlyno sienos 900 metrų atkarpa žymiausioje Berlyno sienos perėjos vietoje Checkpoint Charlie. Menininkas išklojo ne tik sienos, bet ir aplinkinių pastatų, žvelgiant iš vakarų Berlyno, vaizdus, paleido rusų majoro perspėjamuosius sakinius, kad į prisiartinusius prie sienos bus šaudoma ir taip pažadino prisiminimus ir suvirpino vyresnių berlyniečių širdis. Ir tapo dar viena didele atrakcija turistams, tad parodai iš anksto pranašaujama didelė komercinė sėkmė.

Ir dar vienas renginys, kuriame nebuvau - tai Lady Gagos koncertas. Neturėjau noro į ją žiūrėti nei Lietuvoj, nei čia. Vokiečių žurnalistas atvirai rašė, kad nusivylė papjemaše technika sulipdyta pilimi ir kitomis dekoracijomis, kurios visiškai nesiderino su jos atliekama muzika ir įvardino koncertą kaip gerai techniškai atliktą, bet be sielos, pasirodymą.


O dabar trumpai apie tą, kuriame buvau - Tai Berlyno Wedding rajono kultūros dienos. Šalia kitų renginių, sename apleistame fabrike įsikūrusios dailininkų studijos atvėrė duris visiems interesantams. Pripažinsiu, kad labiau už paveikslus man patiko žiūrėti į įrengtus loftus su neribotomis erdvėmis ir proporcijomis, nepaaiškinama atmosfera, kuri turbūt pažadintų kiekvieno įkvėpimą. Įdomu ir tai, kad tame pačiame sename fabrike lietuviai įkūrė jau spėjusį išpopuliarėti barą Panke, kuriame praeitą šeštadienį vyko Berlyno lietuvių bendruomenės susibūrimas.
(Beje, kiškis nuotraukoje viršuje irgi tupėjo ant to paties fabriko sienos)
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą