Hario Poterio autorės nauja knyga vokiečių nesudomino

Nepaisant didelės viešinimo apie knygos slaptumą kampanijos, šią savaitę ant Vokietijos prekystalių pasirodžiusi pirmoji J.Rowling knyga suaugusiems " Nenumatyta vakancija" didelio ažiotažo nesukėlė. Eilės prie naujojo autorės romano nesidriekė ir gimtojoje Anglijoje.

Marketingo požiūriu knygai nieko netrūko. Visų pirma pareiškiama apie ketinimą rašyti knygą suaugusiems, paskui apie tai, kaip slaptai atiduotas rankraštis leidyklai, apie tai, kaip jos darbuotojams neleidžiama neštis kompiuterių namo, o darbo vietoje jie apsaugoti trigubais slaptažodžiais, paskui kaip didžiulė naujiena paskelbiamas knygos pavadinimas ir jos išleidimo data. Kampanija baigiama ta pačia perdėto slaptumo gaida - knygynams pristatytos tvirtai užklijuotos dėžes, kurias jie turėjo teisę atidaryti tik griežtai ketvirtadienį 9 val. ryto. Už šios taisyklės nesilaikymą knygynams grėsė 1000 eurų baudos. Visi tik ir kalbėjo, kad tai bus šių metų sensacija ir stipriausia šio rudens premjera. Ir vis tiek eilių prie knygynų nebuvo.

 J.Rowling knygoje nebėra burtininkų ir nuotykių, bet užtat su kaupu pilna sekso ir narkotikų scenų. Ar tai tikrai autorės vidiniai išgyvenimai, kaip ji sako, ar duoklė populiarumui ir pataikavimas masių skoniui, mes turbūt niekada nesužinosime. Pasak "Tagespiegel" žurnalistės, tėvai turės sugalvoti, ką papasakoti vaikams kodėl jie slepia žymiausio pasaulyje burtininko autorės naująją knygą. O kiti kritikai sako, kad ją skaitys jau užaugę Hario Poterio fanai.
 
Knygą Vokietijoje Carlsen leidykla išleido pusės milijono egzempliorių tiražu, bet tikisi dvigubai daugiau skaitytojų. Net patys populiariausi lietuvių autoriai apie tokius tiražus nedrįstų net susapnuoti. Nepaisant visų kritikos straipsnių, daugybės puslapių ir 40 eurų siekiančios kainos, knygą smalsuoliai vis tiek pirks. New Yorker žurnalas parašė, kad "knyga tikrai parsiduos, o kai kam netgi patiks". Nieko keisto, žinant, kad pasaulyje bestselerio titulas jau beveik metus priklauso sadomazoerotiniam romanui "Shades of Grey". Vokietijoje trys jo dalys vis dar užima tris pirmas vietas perkamiausiųjų lentynoje. Ketvirtoje vietoje atsirado "Nenumatyta vakancija", kuri kažkodėl vokiškai vadinasi "Staigi mirtis".

Iš vienos pusės man gaila autorės, nes ką ji dabar beparašytų, viskas bus lyginama su Hario Poterio nuotykiais. Tai tiesiog vieno projekto, vieno labai vykusio, o gal net labiausiai pasaulyje vykusio vieno literatūrinio projekto autorė ir jai savo amplua jau bus labai sunku pakeisti. O gal ir nevertėtų. Bent kol iš kritikų pusės girdimi siūlymai skirti autorei Nobelio premiją vien už tai, kad prie knygų grąžino daugybę vaikų ir milijonams leido atrasti skaitymo džiaugsmą. Bet iš kitos pusės nėra čia ko jos gailėti - net jei niekas nepirktų jos naujojo romano, autorė niekada nebadautų. Burtininkas Haris Poteris iš tiesų padarė stebuklą ir, atsilygindamas už populiarumą, sukrovė savo kūrėjai milijardo USD kapitalą.

Beje, aš esu didžiulė Hario Poterio knygų fanė (pabrėžiu - knygų, o ne filmų ir visos industrijos) ir su malonumu perskaičiau jas visas. Turbūt perskaitysiu ir šią knygą, kai ją atpigins arba rasiu iš ko pasiskolinti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą