Wannsee - didžiausias Berlyno ir Europos pliažas

Per Velykas berlyniečiai džiaugėsi nemokamu įėjimu
Berlyno Cėlendorfo rajone esantis Vanzė (Wannsee) pliažas - ne tik didžiausias, seniausias ir populiariausias pliažas Berlyne, bet ir didžiausias prie vidinių vandenų įsikūręs paplūdimys visoje Europoje. Jo ilgis 1275 metrai, o plotis - 80 metrų, jame telpa 50 000 poilsiautojų. Jau daugiau nei 100 metų berlyniečiai važiuoja čia savaitgaliais, per atostogas, karštomis vasaros dienomis, gaivinasi ežero vandeniu, šaltu alum, sėdi vokiškuose pliažo krepšiuose ar tiesiog ant smėliuko, kuris čia ne šiaip sau miesto smėlis, bet atvežtas iš Baltijos jūros paplūdimių. Palipus laipteliais auksčiau - didelis parkas su fontanais ir dideliais šachmatais - tiems, kam norisi pavėsio. Pliažo gale - vaikų žaidimų aikštelė su didele iš virvių nupinta karstykle, supynėmis ir tinklinio bei krepšinio aikštelėmis, tramplinais, stalo teniso stalais. Ten galima išsinuomoti valtelę ar tiesiog nuo kranto stebėti romantiškai nardančias burlenčių ir jachtų bures.

Kitoje pusėje pliažo - atskira FKK zona. Nežinantiems paaiškinsiu, kad vokiškai tai reiškia nudistus, o vokiečiai turbūt yra nepralenkiami šioje srityje. Prie Baltijos jūros ne visada ir atskirsi, kur prasideda tas nudistų pliažas, nes vokiečiai laiko savo prigimtine teise maudytis, kaip mama pagimdė. Tačiau prieš šimtmetį tai daryti buvo griežtai draudžiama ir vyrų bei moterų maudyklos buvo atskirtos aukšta medine tvora.

Pliažas pradėjo veikti 1907 metais, nors pastatas su promenada, kavinėmis, persirengimo kambariais buvo pastatytas tik 1930 metais ir, kaip nebūtų keista, karo metais beveik nenukentėjo. Keista ir tai, kad pliažas veikė visus karo ir pokario metus, kad berlyniečiai nors trumpam galėtų pasimėgauti saule ir vandeniu, pamiršę sugriautus namus ir visus nepriteklius. Tiesa, turi jis ir gėdingų momentų. Prieš karą prie įėjimo ilgai kabėjo užrašas, draudžiantis čia lankytis žydų tautybės žmonėms. Šaltojo karo metais Wannsee pliažas buvo beveik vienintelė vieta, kur iš visų pusių rusų kariuomenės apsupti vakarų Berlyno gyventojai galėdavo pasidžiaugti gamta ir kuris rytiečiams buvo sotaus ir turtingo kapitalizmo simbolis.

Dabar Berlyne vasarą veikia daug pliažų ir atvirų baseinų, bet Wannsee išlieka didžiausiu ir populiariausiu šeimų tarpe. Ir iš tiesų - ten visada atostogų atmosfera. Išlipus iš S-bahn Nikolasee stotelėje, kilometrą dar žingsniuoji kvepiančiu mišku, o paskui, pamačius visus tuos burlaivius, išgirdus vaikų krykštavimą ir pajutus šiltą smėlį tarpupirščiuose supranti, kad pabėgai iš miesto. Nors iš tiesų - tai tik pusvalandis kelio nuo vakarinio miesto centro. Wannsee pliažas įtrauktas į nacionalinio paveldo registrą ir, tikiuosi, ilgai dar išliks berlyniečių atsipalaidavimo vieta, kurią rekomenduoju ir perkaitusiems turistams.
Įėjimas

Mokestis į visus lauko baseinus ir visus pliažus Berlyne imamas tas pats, nustatytas valdžios - 5,5 eur dienai. Jei ateinate 1,5 val prieš užsidarant - 3,5 eurų, tiek pat kainuoja dienos bilietas vaikams. šeimos bilietas - 11.50 euro. Pinto krepšio, apsaugančio du žmones nuo smėlio, vėjo ir tiesioginių saulės spindulių nuoma dienai - 8 eur. Pilstomo alaus bokalas - 3 eurai.

Taigi, sezonas prasideda gegužės pirmąją!
Pabaigai linksmas vokiškas penkiasdešimtųjų hitas apie Wannsee "Pack die Badehosen ein", kurį žino kiekvienas berlynietis: https://www.youtube.com/watch?v=O109HobzdZo


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą