Neišvengiamas futbolas


     Vokiečiai ruošiasi išprotėjimui. Aišku, kad dėl futbolo. Skaičiavo dienas, dabar jau tik valandas iki Pasaulio futbolo čempionato pradžios. Keista stebėti, kaip jie su jauduliu laukia prasidedant didžiausio šios vasaros įvykio, kai daugybę vakarų bus galima gerti alų nevaržant savo emocijų ir išreiškiant meilę savo šaliai.
Ledai su Vokietijos vėliava karštomis dienomis labai paklausūs
      
Nepaisant to, kad Berlyne visi barai rodys futbolą, siūlomos ir kelios specialios stebėjimo vietos. Masiškiausias varžybų žiūrėjimas turbūt vyks prie Brandenburgo vartų įrengtoje fanų mylioje. Tiesa, ten bus transliuojamos tik tos varžybos, kur žais Vokietijos rinktinė ir visi finaliniai žaidimai. Prieš varžybas ir per pertraukas gros apšildančios grupės, liesis alus, čirškės dešros, kvepės spragėsiais. Pagrindinio ekrano dydis - 60 kvadratinių metrų, gatvėje bus išdėstyti dar šeši mažesni ekranai, kad pamatyti vokiečių įvarčius galėtų visi 220 000 sėdinčių žiūrovų ir dar dvigubai tiek stovinčių. Virš tūkstančio sėdimų vietų įrengta ir Vašingtono aikštėje prie Hauptbahnhof. Dar balandžio mėnesį Vokietijos vyriausybė priėmė įstatymo sušvelninimą, kad pasaulio futbolo čempionato metu būtų galima triukšmauti lauke ir po vidurnakčio, todėl fanų emocijų siautėjimo niekas nesustabdys.
    
Kas nenori stumdytis su turistais, turi nusižiūrėję savas jaukias vieteles. Kiekviename rajone futbolas bus transliuojamas ir kavinėse, ir atvirose aikštėse, ir stadionuose, ir pliažuose. Va čia tai skamba visa smagiai - įsitaisyti šezlonge su Kapirinjos taure ir stebėti šėlstančių vokietukų emocijas… Jei norėtumėte išsinuomoti ekraną privačiai šventei iki liepos vidurio, susidurtumėte su rimtais sunkumais, nes jie visi kur nors jau rodys futbolą. O jei norėsite per ateinantį mėnesį ramiai pavakarieniauti Berlyne, pirma pažiūrėkite, ar tą dieną nežaidžia Vokietijos rinktinė.

Taigi svarbiausia - nesėdėti užsidarius namie, būti kartu su bendraminčiais, parodyti, už kurią komandą sergi. Niekeno nestebina visur tampomos Vokietijos vėliavos - čia vėliava priklauso piliečiams, o ne valdžiai, tad jie gali daryti su ja ką išmano. Tiesa, demonstruoti lojalumą ne Vokietijos rinktinei kai kuriuose buvusio Rytų Berlyno rajonuose nerekomenduočiau, bet centre tikrai bus pilna ir futbolo kitatikių, ir tolerancijos jiems. Juk Berlyne ne tik svečiuojasi, bet ir gyvena daugybė užsieniečių.
Prekybininkai nesnaudžia
     
Jau dabar klesti ir futbolo atributikos pardavimai - kaipgi be jos. Vyriškus vokiečių rinktinės marškinėlius gali nusipirkti ir už 40 eurų (Adidas), ir už 5 (Lidl). Sergi už prancūzus ar italus - prašau jų spalvų marškinėliai. Išradingieji prekybininkai pardavinėja ne tik vėliavas, apyrankes ar kepurėles. Su mėgstamos šalies spalvomis gali nusipirkti ir apatines kelnaites, ir kojines, ir net sukneles ar skrybėles.  Didieji supermarketai jau senai už didesnius pirkinius prideda lipdukų su futbolininkų nuotraukomis. Juos gali rinkti, klijuoti į specialų sąsiuvinį. O kur dar akcijos - pirk du, kamuolys dovanų. Pirk tris ir gausi kelis.. Net jei visiškai nedomina futbolas, jo neįmanoma išvengti - apyrankės įdėtos prie vaikiškų sausainių, po jogurto indeliais slepiasi lipdukai, po šokoladu - vėliavėlės, ant bandelių ir dešrelių atspausti futbolo kamuoliai. Jų pilna ir ant traškučių, saldainių, šokoladų ir net ant specialiai tai progai išleisto tualetinio popieriaus. Ledų skyriuje - vokiški ledai, o prie kasų įkyriai brukami Vokietijos vėliavos formos ir spalvų Haribo guminukai. 

     

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą